Catechese-Club voor klas 1 en 2 van het VO en Catechisatie en Club voor klas 3 en 4 van het VO.
 
Op de vrijdagavonden van 19.30 tot 21.00 uur hebben we gezellige clubavonden in "De Rank", voor jongeren op het voortgezet onderwijs in de leeftijd van 12 t/m 15 jaar. 
 
Voor de jongste groep (klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs vervallen de catechisatie-avonden door de week en verandert de gewone clubavond (om de week op de vrijdagavond) in een Catechese-Club (C-C). Dat wil zeggen dat we voor de pauze bezig zijn met wat het betekent te geloven in deze tijd en alles wat daar bij komt kijken en dat we na de pauze andere leuke activiteiten ondernemen.
De leiding van deze Catechese-Club is in handen van: Jan-Jaap Stoker, Minne Dekker, Mirjam Molema, Nynke Stallinga (jongerenwerker van onze gemeente) en Ingrid Stoker (jeugdouderling).
 
De oudste groep (klas 3 en 4 van het VO) krijgt zoals het nu lijkt op de woensdagavond om de week catechisatie in de Doarpstsjerke van ds. Jaap Vlasblom en op de vrijdagavond om de week Club (C) in De Rank.
De leiding van de Club is: Warner van der Leeuw.
 
Het doel van deze avonden is: elkaar ontmoeten en verbinding zoeken door: leuke activiteiten te ondernemen, plezier te maken, respectvol met elkaar in gesprek zijn en met elkaar omgaan, na te denken over het geloof en alles wat er in jouw dagelijks leven gebeurd.
Dit alles vanuit de bijbelse visie:
ELK MENS IS UNIEK, GELIEFD EN ZEER WAARDEVOL. DUS JIJ OOK!
 
De data staan op de agenda van de gemeente.
 
 
 
Dit seizoen: 
 
8 Februari hebben we met de beide clubs meegedaan aan de Clubstriid van YMCA. Dit gaat ook altijd samen met een actie voor een goed doel. Dit jaar hebben we een flessenactie gehouden voor Wit-Rusland. Alle gevers hartelijk bedankt. Omdat de flessen uit verschillende winkels komen, is het bedrag nog niet bekend. Zodra we dat weten, melden wij het op de website.Het was weer een geweldige avond met één en al actie. Eppie Geertsma was deze avond, onze koster, jury en hamburgerbakster. Het mag duidelijk zijn, dat we haar hulp enorm gewaardeerd hebben! We eindigden deze avond als 4e van de 8 deelnemers uit de Regio, dus geen slechte score! Goed gedaan, toppers!
 
25 Januari moesten we helaas afzeggen, omdat het weer (gladde wegen) het niet toeliet om van huis te gaan.
 
11 Januari  zijn we met de C-C gestart met het thema: "Wijs op levensreis". Waarbij we erachter kwamen dat in het bijbelboek "Spreuken" heel veel wijsheden staan en dat ze nu ook nog heel actueel zijn. De Bijbel in Gewone Taal sprak hierbij erg aan. Na de inleiding zijn we in kleine groepjes met het thema aan de slag gegaan:
1. Woorden op een kei schrijven die voor jou belangrijk zijn en die je dus kunt bewaren.
2. Wijze spreuken opzoeken in het bijbelboek "Spreuken", die je aanspreken en die op een kaart schrijven.
3. Een collage van wijsheden knippen en plakken.
4. Wijze en/of gewoon leuke "Loesje" of "Visje" uitspraken mooi overschrijven, zodat je die kunt bewaren.
Na de pauze speelden we het spel: "Wie is het?", wat soms best lastig was en er later hints werden gegeven.
 
 
5 Januari hebben we met 1 team meegedaan aan het zaalvoetbaltoernooi van YMCA in Franeker. De vaders Arend Hoekstra en Bart Poesiat waren onze chauffeurs, Minne was onze scheidsrechter en Jan-Jaap en Warner mochten coachen. Onze spelers: Boaz, Isabella, Jonathan, Karin, Lukas, Lute, Mark en Noah werden aangemoedigd door de vaders en de supporters Elske en Ingrid. Er mochten 4 man en 1 vrouw opgesteld worden, zodat het gezellig druk was op de bank. De spelers hebben wel besloten, dat ze het zo leuk vonden, dat er volgend jaar gewoon weer met meer teams gespeeld moet worden, zodat ze meer in het veld actief konden zijn, in plaats van op de bank. We gingen niet met een prijs naar huis, maar hebben wel een leuke avond gehad. Vaders Arend en Bart, bedankt voor het rijden! Top!
 
24 December hebben we een kersthigh-tea in De Rank gehad met de jongeren van de Catechese-Club, de Club en het Kerkcafé. Elk had iets lekkers meegenomen. In groepjes werd gezellig gekletst, voor wie wilde spelletjes gedaan en natuurlijk heerlijk gegeten, waarna we naar de late kerstnachtdienst gingen, waar gospelgroep "The Joysingers" uit Oentsjerk de dienst verzorgde.
 
30 November en 7 december hebben eerst de Club en een week later de Catechese-Club Sinterklaas gevierd. Er waren mooie en grappige surprises en leuke gedichten gemaakt. En al met al was het op beide avonden een gezellige boel!
 
23 November zijn we met de C-C bezig geweest rondom het thema "Advent" en hebben we de kerkdienst van 9 december voorbereid. In groepjes zijn we  later bij gemeenteleden thuis geweest met de vraag of zij ook wisten wat de gevonden voorwerpen (een kamelenharenjas, een ezelshalster, engelenvleugels en een ster) van de zolder van Jozef de timmerman, met Advent hadden te maken. De filmpjes hiervan, werden in de dienst van 9 december getoond.
 
2 November hebben we met de C-C wereldgodsdiensten bij de kop gehad en hoe zij daar t.o. stonden. Na de inleiding zijn we in groepjes met dit thema bezig geweest:
1. Verschillen en overeenkomsten te ontdekken tussen het Christelijke geloof en de andere wereldgodsdiensten.
2. Hapjes proeven en raden bij welke godsdienst die hoorden en praten over: "Durf jij anders denkenden te vertellen dat je gelooft? Waarom wel/niet?".
3. Een kennisquiz.
4. N.a.v. een filmpje over dit thema praten.
 
12 Oktober zijn we met de C-C en rijouder Arend naar "Het Joodse Schooltje" in Leek geweest. We zagen hoe verkeerde keuzes en oorlog de hele Joodse gemeenschap daar vernietigd heeft. We hoorden ook dat er nog steeds les gegeven wordt en dat het dinsdags-, tot vrijdagsmiddags als museum geopend is voor iedereen. Gods verhaal gaat door! En dat verhaal was letterlijk te zien. De Thora rol en voorwerpen die gebruikt worden met de feesten lagen in vitrines. Een boekje met Hebreeuwse letters kregen we doorgegeven en o ja… wel van achter naar voren lezen hé?!
 
28 September was de eerste Catechese-Club (C-C) avond. Een nieuw seizoen. Een nieuwe vorm. Spel en thema wisselen elkaar af. Leven en geloven wordt verbonden. Het was even wennen, na een potje voetbal met de nieuwe doelen en voetbal op het veldje achter De Rank, de mobieltjes aan de kant en een gebedslampje in het midden. Wie een gebedspunt had kon een gaatje in het lampje prikken, zodat zichtbaar werd dat ons gebed steeds meer licht in de wereld brengt.
Daarna het thema: Go, discriminate yourself. Hoe maken we onderscheid en hoe kunnen wij leren om in de wereld onderscheid te maken. Ooit begon het met die boom van goed en kwaad. Wij kunnen daar niet mee omgaan maar eigenwijs als we zijn….. Op die weg staat een kruis, dood hout waar God onverwacht nieuw leven brengt! Wat betekent dit voor ons? In groepjes hebben we verschillende activiteiten over discriminatie gedaan. Het was een goede start!
 
 
 
 
Vorig seizoen deden mee aan de regioactiviteiten georganiseerd door YMCA: het zaalvolleybaltoernooi in Jubbega (17 nov.'17), het zaalvoetbaltoernooi in Franeker (6 jan.'18) en de clubstriid (2 febr.'18).
Daarnaast hebben we een Sinterklaasfeest gehad (1 dec.'17), meegeholpen aan een leuke Talantdienst in Beetsterzwaag (10 dec.'17), een gezellige kerstbroodmaaltijd gehad, gevolgd door een bezoek aan de 2e Kerstnachtdienst in de kerk (24 dec.'17), een jongensavond gehad (23 febr.) en een meidenavond (9
mrt.).

 

Clubstriid 2018.

Vrijdag 2 februari deden we met de beide clubs mee aan Clubstriid 2018 met als thema: “Ik hou van Holland”, georganiseerd door YMCA Jeugdwerk. De opbrengst van deze avond was om het YMCA werk in arm land te ondersteunen. Als jurylid hadden we onze jongerenwerker Nynke Stallinga gevraagd, om alle activiteiten volgens de puntentelling te waarderen.

De jongeren werden na een groepsactiviteit, in groepjes erop uit gestuurd met een papier met informatie over de actie en een rolletje drop om door te ruilen en/of te verkopen, met zoveel mogelijk geld terug te komen. Geweldig waren de verhalen, de artikelen en het geld waar ze mee terug kwamen! De uiteindelijke opbrengst van de ruilactie was 76,75 euro.

In De Rank werden in groepen leuke opdrachten uitgevoerd, waaraan punten gekoppeld werden. Zo was er een kwis, een foto-provinciespel en een opdracht om met dozen zoveel mogelijk verschillende huizen te maken, waar zoveel mogelijk jongeren in moesten kunnen zitten. Dit leverde hilarische situaties op.

Ook moesten er groepjes het dorp in om attributen te verzamelen: de klederdracht van deze streek, Nederlandse klompen, een stuk kaas, een zelf gebakken pannenkoek, houtjes (schaatsen) en een Elfstedenkruisje. En het was ze gelukt ook!

Toen iedereen weer in De Rank terug was, stond Eppie klaar met drinken en een heerlijk broodje hamburger, die er wel in ging!

Het was een zeer geslaagde avond! Aan het eind van de avond hadden we er zelfs nog een jongere uit groep 7 bij, die niet kon wachten om ook naar club te gaan. Natuurlijk kreeg ook hij een broodje hamburger voor zijn hulp. Van regio Zuidoost zijn we met een score van 407,5 punten, 5e van de 10 groepen geworden.

Alle mensen die meegeholpen hebben aan deze geweldige avond: BEDANKT!

Zonder jullie hulp had dit niet gekund. GOED JEUGDWERK DOE JE SAMEN! 

 

Glimmende auto’s in Nij Beets na Carwash voor Alp du'Zes.

Op zaterdag 14 april zijn de clubs in Nij Beets druk bezig geweest met auto’s wassen. Dit was om geld in te zamelen voor Alp du’Zes: zoveel mogelijk geld inzamelen zodat kanker beter bestreden kan. Vol enthousiasme gingen we met ons allen los. Voor de rank werd de auto van buiten gewassen, achter de rank stond een stofzuigerteam klaar. Ondertussen konden de auto eigenaren binnen genieten van een bakje koffie met cake.

Zo zijn er heel wat auto’s gewassen, waaronder het hele wagenpark van de familie Tolsma als ook de beruchte, (na de poetsbeurt) witte bus van de familie Kooijker. Iedereen die heeft meegewerkt van harte bedankt! De totale opbrengst was maar liefst 389 euro!

 
Clubkamp 2018.
Maandag 30 april vertrokken we in de regen op de fiets naar de kampeerboerderij in Bakkeveen, waar Suze ons verwelkomde met een heerlijk broodje hamburger. Ondertussen bracht moeder Joukje Marije Smedinga samen met Warner het beddengoed en de tassen naar ons tijdelijke verblijf. Al snel werd een slaapplekje uitgezocht en de slaapkamers heringericht, waarna het avondprogramma kon beginnen met: Escaperoom, Minute-to-win-it, een Glow-in-the-dark-speurtocht en lol trappen op de slaapkamers.
 
De volgende morgen  kon niet iedereen even makkelijk uit bed komen (hoe zou dat toch komen?), maar het lukte toch (met hulp van enkele pannendeksels) om iedereen wakker te krijgen en samen te kunnen ontbijten. De jongeren die de warme maaltijd wilden verzorgen, mochten zelf bedenken wat er 's avonds gegeten zou worden. Het werd een warm buffet, verzorgd door Anna, Manon, Justin en de leiding. Wie mee naar de plaatselijke supermarkt wilde om boodschappen te doen voor het avond eten en andere lekkernijen op wilde halen vertrok en toen ... was het heeeeel rustig op de kampeerboerderij. 's Middags hadden we een afspraak voor Outdoor Lasergamen (tussen het zwembad en het voetbalveld) in Bakkeveen. Dit bleek voor zowel de jongeren als de leiding een TOP-activiteit te zijn! Bij terugkomst op de Loryann werden direct de armen weer uit de mouwen gestoken, om het warm eten klaar te maken en de Bonte Avond voor te bereiden. Na een overheerlijke 4-sterren maaltijd en een gezellige afwas, maakten we ons klaar voor de Bonte Avond, wat een geweldig gebeuren was. Sommige groepen waren zo enthousiast, dat er spontaan nog een aantal optredens aan toegevoegd werden. Na dit gebeuren stelde Jan-Jaap alles in het werk om zijn naam (Stoker) alle eer aan te doen en van gesprokkelde takken en stammetjes een kampvuur te laten branden. Met de hulp van Nynke en haar droge meegebrachte hout werd dit een prachtig kampvuur waar al snel marsh mellows op stokjes werden gesmolten. Ook werden we getrakteerd op heuse spookverhalen door de jeugd. Brrr! Het was super gezellig!
 
Woensdag 2 mei moest er na het ontbijt even hard gewerkt worden: beddengoed in zakken, tassen inpakken, spullen naar de bus van moeder Pietsje Kooijker brengen en de kamers opruimen. Na de laatste werkzaamheden vertrokken we met prachtig weer richting Beetsterzwaag, waar we op het terras van "It Snackbearske" heerlijk in de zon, gesnackt hebben. Na een berichtje op de "Clubkamp ouderapp" kwamen we om ongeveer 14.30 uur bij De Rank aan, waar we opgewacht werden door de ingeseinde ouders. 
 
Aaron, Angelo, Anna, Boaz, Djurre, Elske, Femma, Isabella, Jesmer, Justin, Lucas, Lute, Manon, Mark, Noah en Sam, het was super leuk om te zien hoe jullie als groep samen er een prachtig clubkamp van gemaakt hebben! 
Jan, Jotham, Nynke en Wieta, bedankt voor jullie hulp tijdens dit kamp! Samen (de één 3 dagen, de ander iets korter), konden we dit super leuke clubkamp realiseren. Top!
Rijouders Joukje Marije en Pietsje, jullie ook bedankt voor jullie hulp!
 
En zo kwam er met dit clubkamp een einde aan een prachtig clubseizoen, waar we samen super leuke activiteiten mochten beleven. We wensen jullie een hele fijne zomer toe en tot ziens!
 
De clubleiding: Jan-Jaap, Riemke, Suze, Warner en Ingrid.
 
 
Nynke Stallinga (jongerenwerker),
Ingrid Stoker - van der Veen (jeugdouderling).